Denizyolu Taşımacılığı
Denizyolu taşımacılığı hem yurtiçi taşımacılık hizmetlerinde hem de ithalat ya da ihracat süreçlerinde yaygın olarak tercih edilen bir taşımacılık türüdür. Haftalık düzenli çıkışlarla gerçekleştirilen denizyolu taşımacılığı, iki farklı alternatifle sunulur. Bu alternatifler aşağıdaki gibidir.
- FCL (full container load – tam konteyner yükü): Ürün hacmi yüksek olan firmalar, konteynerin tamamını kendi ürünleri ile doldurabilir. Bir sevkiyat işleminin tek bir firma ürünleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi tam konteyner yükü olarak adlandırılır.
- LCL (less conparsiyel taşımacılık): Ürün hacmi bir konteyner ya da aracı dolduracak boyutta olmayan işletmeler, aynı rota üzerinde hizmet talep eden diğer firmalar ile konteyner ya da araç paylaşımı yapabilir. Bir araçta birden fazla firmanın ürününün taşınması, firmaların taşıma maliyetini ürün hacimleri doğrultusunda üstlenmelerini sağlar. Bu durum ise firma lojistik maliyetlerini düşürür.
Denizyolu Taşımacılığı Avantajları Nelerdir?
Denizyolu taşımacılığı, genellikle tek seferde yüksek miktarda ürünü taşıyabilmesi sebebiyle tercih edilir. Uzun mesafe taşınacak olan ürünlerin güvenli bir şekilde bir noktadan diğer bir noktaya ulaşımını sağlaması, tercih edilmesinin bir diğer önemli nedenidir. Denizyolu taşımacılığı avantajları hakkında değinilebilecek diğer detaylar aşağıdaki gibidir.
- Denizyolu taşımacılığı, uluslararası taşımacılık alanında “en güvenli” taşımacılık türü olarak kabul edilir. Özellikle karayolu taşımacılığı hem sürecin uzaması hem de yollardaki muhtemel tehlikeler nedeniyle uluslararası taşımacılık alanında yoğun olarak tercih edilmez. Havayolu taşımacılığı ise güvenli olmasına karşılık havayolu sahası kullanımı açısından zaman zaman problemlere sebep olur. Bu problemler ülkelerarası gerginliği arttırdığı gibi havayolu taşımacılığı süreçlerinin aksamasına da sebep olabilir. Bu sebeple uluslararası taşımacılık alanında denizyolu daha güvenli kabul edilir.
- Yukarıda da değinildiği üzere denizyolu taşımacılığında tek seferde yüksek miktarda yük taşıma imkanı bulunur. Bu durum, enerji tüketimini azaltır. Enerji tüketiminin azlığı firma maliyetlerine olumlu bir etki yaptığı gibi doğal kaynakların tüketimi açısından da avantajlı kabul edilebilir. Firmalar, sürdürülebilir bir yaşam için uluslararası denizyolu taşımacılığı talebinde bulunur.
- Denizyolu eşya taşımacılığında gelişmiş boşaltma ve yükleme teknolojileri bulunur. Bu sayede ürün yükleme ve boşaltma süreci diğer taşıma türlerine göre çok daha kısa sürede tamamlanır.
Denizyolu Taşımacılığı Türleri Nelerdir?
Denizyolu taşımacılığı, 5 temel türe ayrılır. Bu türler, aşağıdaki gibidir.
- Tanker Taşımacılığı
- Ro – Ro Taşımacılığı
- Konteyner Taşımacılığı
- Kombine Taşımacılık
- Dökme Yük Taşımacılığı
Tanker taşımacılığı, tehlikeli madde taşımacılığı olarak da adlandırılır. Bu taşımacılık türünde petrol ya da ürünleri tankerler aracılığıyla taşınır. Yükler, pompalama sistemi ile gemide bulunan tankerlere yüklenir. Boşaltma ise gemide bulunan pompalar aracılığıyla yapılır.
Ro – Ro gemileri, kamyon ya da tır gibi yük dolu kara araçlarını taşıyan gemilerdir. Bu taşımacılık türünde deniz ve karayolları bir arada kullanılarak taşıma sağlanır. Ro – Ro gemileri ile gerçekleştirilen taşıma işlemi, depodan depoya olduğu gibi kapıdan kapıya da gerçekleştirilir.
Konteyner taşımacılığı, “büyük sandık” olarak tanımlanan konteynerlere doldurulan eşyaların denizyolu ile taşınmasına verilen isimdir. Konteyner taşımacılığı, denizyolu eşya taşımacılığında yaygın olarak görülür. Konteyner taşımacılığı oranının %85 dolaylarında olduğu ifade edilebilir.
Dökme yük taşımacılığı, adından da anlaşılacağı üzere maden, hububat, tuz, şeker ve çimento gibi dökme yüklerin taşındığı taşımacılık türüdür. Kombine taşımacılık ise petrol ya da kuru yük taşımak amacıyla gemi inşa edildiği taşımacılık türüne verilen isimdir.