Lowbed Ağır Yük Taşımacılığı
Lowbed taşımacılık, geniş hacimli, ağır yüklerin taşınmasına olanak sağlayan bir lojistik çözümüdür. Özellikle inşaat ve maden sektörlerinde tercih edilen ağır yük taşımacılığı, yüksek hacimli ürünlerin sevkiyatına olanak tanır. “Ölçü dışı taşımacılık” olarak da adlandırılan lowbed ağır yük taşımacılığı, kamyonlarla ya da tırlarla taşınma olanağı bulunmayan yüklerin taşınma sürecini konu alır. Standartların dışında ölçülere sahip olan bu ürünlerin taşınması ise yine “lowbed” adı verilen römorklar ile gerçekleştirilir.
Lowbed Taşımacılığı Nasıl Yapılır?
Lowbed taşımacılığı, “dorse” olarak adlandırılan büyük araçlara takılan kasalar aracılığıyla yapılır. Standartların dışında kabul edilen yükler, bu kasaların üzerinde konur ve sabitlenir. Nesne boyutunun büyük olmasına ek ağırlığının da yüksek olması sebebiyle lowbed taşımacılık için kullanılacak olan aracın motor gücünün yüksek olması gerekir.
Lowbed Taşımacılığında Nelere Dikkat Edilir?
Dağlı Lojistik bünyesinde gerçekleştirilen taşımacılık faaliyetlerinde süreç güvenliği maksimum önem arz eder. Olası aksakların önceden tespit edilmesi ve önlenmesi için süreç öncesi planlama yapılır. Lowbed taşımacılığı için süreç planlama yapılırken şunlara dikkat edilir.
Yük ağırlığını ve boyutunu tespit etmek, taşıma sürecinin güvenliği açısından büyük önem arz eder. Firma personelimiz yük ağırlığını tespit ettikten sonra ağırlığa uygun araç seçimi yapar. Taşımayı yapacak olan aracın motor gücünün yük ağırlığını taşıyabilecek kapasitede olması gerekir.
Taşıma planı yapılırken araç sağlığına özellikle dikkat edilir. Her yolculuk öncesi araç bakımları profesyonel bir şekilde yapılır ve olası aksaklıklar için gerekli önlemler alınır. Yük araca yüklendikten sonra ise sabitleme işlemi yapılır. Alanında uzman firma personelimiz, güvenlik kemerlerinin kontrolünü yapar ve doğru bir şekilde kullanıldığından emin olur. Gerekli diğer güvenlik önlemleri ise operasyon bazında tespit edilerek uygulanır.
Ağır ve yüksek hacimli yüklerin taşınabilmesi için çeşitli otoriteler tarafından belirlenmiş ağırlık ve boyut sınırları bulunur. Taşıma işlemine başlanmadan önce hizmetin sunulduğu yer yerel yönetim birimleri ya da diğer idari mercilerden gerekli izinlerin alınması gerekir. İzinlerin alınması ve belgelerin düzenlenmesi müşterilerin sorumluluğundadır. Ancak gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler firmamızca yapılacaktır.
Lowbed taşımacılık için önemli bir diğer adım güzergah (rota) planlamasıdır. Yüklerin ağır olması, hacmin ise büyük olması bütün güzergahların kullanılamamasına sebebiyet verecektir. Özellikle dar yollar, köprüler ya da çeşitli virajlar araç geçişini mümkün kılmayacaktır. İlerlemenin sağlanabilmesi için gerekli olan güzergah planı, ürün hacmine ve ağırlığına bağlı olarak firma personelimizce yapılacak ve olası sorunlar engellenecektir.
Lowbed yük taşımacılığı esnasında genellikle pilot araçlar kullanılır. Pilot araçlar, yük aracının önünde ya da arkasında ilerler ve gerek yük aracı şoförü gerekse de trafikte seyir halinde olan diğer araç şoförleri için rehberlik görevi üstlenir. Lowbed taşımacılık yapan firmalar, taşıma sürecinin güvenliği açısından sürece pilot araçları dahil eder.